Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı
2023/formasyonlar/destek-direnc-nedir.png

Destek Direnç Nedir?

Borsada destek direnç noktaları yatırımcıların gelecek dönemde kısa, orta ve uzun vadeli yatırım hedeflerini belirlemede en önemli göstergeler arasında yer almaktadır. Destek ve direnç, teknik analizlerde sadece borsada değil, diğer birçok farklı piyasada kullanılan önemli kavramlardır. Bu kavramlar, temelde fiyat hareketlerinin belirli seviyelerde duracağı veya dönüş yapabileceği noktaları ifade etmektedir.

Destek seviyesi ile ifade edilen fiyatın düşüş eğiliminde olduğu ve bir noktada düşüşün duraklayacağı seviye ifade edilir. Direnç seviyesi ise kısaca, fiyatın yükseliş eğilimi içinde olduğu ve bir noktada yükselişin duraklayabileceği anlamını taşır.

Destek direnç noktaları finansal piyasalar için önemli iki gösterge olarak tanımlanmaktadır. Bu seviyelerin doğru analiz edilmesi piyasalarda yatırımcıların doğru pozisyon almalarını destekler. Destek ve direnç noktaları piyasalarda işlem gören herhangi bir varlığın hareketlerine ilişkin önemli bir ipucu verse de tek başına yeterli bir gösterge olmayacaktır. Destek ve direnç noktalarına ek olarak diğer göstergelerin de dikkat alınması gerekiyor.

Destek Seviyesi Nedir?

Borsada destek direnç seviyeleri en çok karıştırılan iki kavramdır. Her iki kavramı da doğru anlamak ve değerlendirmek için ayrı başlıklar altında incelemek gerekir. Destek seviyesi, bir piyasada işlem gören herhangi varlığın fiyatının düşüş eğilimi içinde olduğu ve düşüşün belirli bir noktada duraklayabileceğini ifade eder. Bu duraklama sonrasında varlıkla yön değişikliği olması beklenir. Söz konusu seviye, geçmişte varlığın düşüş yaşadığı ve alıcıların da yoğun ilgi gösterdikleri seviyeler olabilir.

Fiyat, destek seviyesine ulaştığında alıcılar bu düşük fiyatlardan alım yapma eğilimi içinde olmaktadır. Fiyatın yeniden yükselebileceği bir nokta bu sayede oluşabilir. Destek noktasına gelen bir varlık alım fırsatı yaratabilir. Ancak destek noktası tek başına fırsat anlamına gelmiyor olabilir. Bu seviyenin altına inmesi halinde düşüş eğilimi giderek hızlanabilir.

Hisse senedi piyasaları başta olmak üzere çeşitli piyasalarda işlem gören birçok varlık yatırımcılar tarafından destek ve direnç noktalarına göre takip ediliyor. Destek noktası en basit haliyle düşebileceği en alt seviye ve alım fırsatı için en ideal nokta olarak görülmektedir.

Direnç Seviyesi Nedir?

Borsa direnç noktaları ise yatırımcılara işlem gören varlıklar hakkında ipucu veren diğer önemli göstergelerden biridir. Direnç seviyesi ile kast edilen bir varlığın yükseliş eğiliminde olduğu ve yükselişin belirli bir noktada duraklayabileceğidir. Direnç noktasında genelde yön değişikliği olması beklenir. Bu seviye varlığın ulaşabileceği en yüksek seviye olarak da düşünülebilir.

Geçmişte varlığın durduğu nokta ve satıcıların yoğun ilgi gösterdiği seviyeler direnç noktası olarak kabul edilir. Fiyat eğer direnç seviyesine gelirse burada satıcıların bu yüksek fiyattan kâr satışları başlayacaktır. Kâr satışları arttıkça da varlığın fiyatının yeniden düşüş eğilimi ortaya çıkar.

Direnç noktasında her zaman yoğun satışlar görülmeyebilir. Satış eğilimi yüksek olsa da bazı durumlarda varlık direnç noktasını kırarak daha yüksek seviyelere ulaşır ve yeni destek – direnç seviyeleri oluşturur. Her destek direnç noktası aynı şekilde değerlendirilemez. Mevcut piyasa koşulları, beklentiler ve diğer ekonomik gösterge ve grafikler direnç ve destek noktalarını belirlemede önemli araçlar arasında yer alacaktır.

Destek Noktası Nasıl Hesaplanır?

Otomatik destek direnç hesaplama araçları sayesinde günümüzde birçok piyasada yatırımcılar tarafından destek noktaları rahatça belirlenebiliyor. Ancak bunlar tek başına yeterli araçlar değildir. Destek seviyesini belirlemek için temelde teknik analizler kullanılır. Geçmiş fiyat hareketlerine bakarak destek seviyelerini belirlemek mümkündür. Destek seviyesi genelde varlığın daha önce düşüş yaşadığı ya da birleştiği düşük seviyelere dayanmaktadır. Grafiklerde de bu seviyeler yatay bir çizgide seyretmektedir. Fiyat aralığı olarak belirgin olabilmektedir.

Kısaca destek seviyelerinin belirlenmesi ve hesaplanması için dikkate alınan faktörler şunlardır:

  • Fiyatların geçmiş hareketleri,
  • Trend çizgileri,
  • Fibonacci seviyeleri,
  • İstatistiksel yöntemler ve teknik analizler vb.

Destek noktalarının belirlenebilmesi için bazı teknik analiz yöntemlerini biliyor olmak gerekiyor. Bu yöntemler sayesinde daha doğru seviyeler belirlenebilmektedir. Benzer şekilde direnç noktası hesaplanırken de benzer yöntemlere ve verilere ihtiyaç duyulacaktır.

Destek seviyesi genelde varlığın daha önce düşüş yaşadığı ve birleştiği düşük fiyat seviyelerine dayanmaktadır. Yatay bir çizgi olarak bu seviyeler grafikte belirgin şekilde gözlemlenebilir.

Direnç Noktası Nasıl Hesaplanır?

Direnç hesaplama programı başta olmak üzere yaygın olarak kullanılan birçok yöntem ile piyasalarda varlıklar hakkında tahminlerde bulunmak mümkündür. Direnç seviyesini belirlemek için yine herhangi bir varlığın geçmiş fiyat hareketleri incelenerek işlem yapılması gerekiyor. Direnç seviyeleri, varlığın daha önce yükselmiş olduğu ve satıcıların yüksek fiyatlardan satış gerçekleştirdikleri seviyeleri göstermektedir.

Grafiklerde direnç seviyeleri yatay çizgiler ya da fiyat aralıkları olarak görülmektedir.

Direnç seviyeleri, yatırımcıların fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanılan seviyelerdir. Fiyatlar bir direnç seviyesine yaklaştığı zaman, yatırımcılar fiyatın düşmesini beklemektedir. Direnç seviyeleri de tıpkı destek seviyelerinde olduğu gibi fiyatların geçmiş hareketleri incelenerek ve trend çizgileri kullanılarak hesaplanabilir.

Direnç seviyelerine ulaşmak için analistler genelde fiyat hareketlerinin taban noktalarını baz alarak hesaplama işlemlerini yapmaktadır. Fiyat taban hareketlerinde birden çok denenen ancak geçilemeyen fiyat seviyeleri gözlemlenerek bulunur.

Destek ve Direnç Seviyesinin Kırılması Ne Demektir?

Destek ve direnç noktaları piyasalarda herhangi bir varlığa yatırım yapmak isteyenlerin takip etmeleri gereken seviyelerdir. Bu seviyeler kesin bir bilgi vermez. Ancak geçmiş fiyat hareketlerine bakılarak hangi seviyelerde inip çıkacağı konusunda ipuçları vermektedir. Zaman zaman bu seviyeler kırılabilir.

Destek seviyesinin kırılması, varlığın düşüş eğiliminde olan fiyatının aşağı yönlü devam etmesini ifade eder. Bu durumda destek seviyesi artık bir direnç noktası haline gelebilir. Fiyatın daha fazla düşüş yaşaması nedeniyle destek noktasının kırılması ciddi bir kayıp riski yaratacaktır.

Direnç noktasının kırılmasında ise varlığın yükseliş eğilimi içinde olduğu görülür. Direnç noktası yani varlığın ulaştığı tepe noktası kırıldığında fiyatlar artmaya başlar. Bu durumda da direnç noktası artık yeni destek seviyesi olarak düşünülebilir. Bu kırılmalar anlık olarak yaşanabileceği gibi uzun vadede de görülebilir.

Destek ve Direnç Noktaları Nasıl Belirlenir?

Destek ve direnç noktası belirleme işlemleri birçok araç ve gösterge kullanılarak yapılabilir. Bu seviyeler yatırımcıların potansiyel olarak nerede alım yapacaklarını ve nerede satış yapacaklarını belirlemede ciddi bir ipucu vermektedir.

Bazı yaygın şekilde kullanılan destek ve direnç noktaları belirlemede şu tür yöntemler kullanılmaktadır:

  • Grafik desenleri ve trend çizgileri,
  • Fibonacci düzeltme seviyeleri ve pivot noktaları vb.

Destek ve direnç noktasının belirlenmesinde Fibonacci oranları kullanılarak çizilen düzeltme seviyeleri, potansiyel olarak destek ve direnç noktasını belirlemede fayda sağlar. Pivot noktaları ise önceki yüksek, düşüş ve kapanış fiyatı seviyelerine bağlı olarak hesaplanabilir.

Destek ve Direnç Noktaları Nasıl Kırılır?

Destek direnç indikatörü kullanılarak varlığın hareketi hakkında genel bilgi sahibi olmak mümkündür. Ancak bu veriler kesin sonuç vermeyebilir. Destek ve direnç noktaları üzerindeki temel etken piyasalardaki yatırımcıların talep ve arz dengesidir. Bir destek veya direnç seviyesi, yeterli alım ya da satış baskısı kırılması halinde fiyat eğilimini devam ettirmek için o yönde ilerleyebilmektedir. Destek direnç noktaları kırılırsa fiyat daha aşağı ya da daha yukarı hareket edecektir. Hisse Senedi Destek - Direnç seviyeleri için tıklayınız.

ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü