Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı
2023/formasyonlar/bayrak-formasyonu.png

Bayrak ve Flama Formasyonu Nedir?

Bayrak flama formasyonu sonrası oluşacak piyasaları doğru şekilde analiz etmek için bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Teknik analizlerde trend devam ederken görülen ve bir süre sonra fiyat hareketlerinin yeniden trendin ana yönünde devam etme eğilimi gösterdiği konsolidasyon dönemlerini ifade etmek için bayrak ve flama formasyonu yaygın olarak tanımlanmaktadır.

Bayrak ve flama formasyonları genelde kısa vadeli grafiklerde ve piyasa hareketlerinin hızlı olduğu dönemlerde sıklıkla görülür. Finansal piyasalarda teknik analizlerde sık rastlanan bir formasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Mevcut trendin devam edeceği sinyalini veren bir model olarak da yorumlanmaktadır.

Kısa vadeli grafiklerde gözlenen bu iki formasyon, diğer popüler bir formasyon olan takoz modelinden farklı olarak fiyatta geri dönüşe değil, trendin devamına işaret eder. Bayrak ve flama formasyonu bu yönüyle yatırımcılar açısından önemli bir gösterge olarak kabul edilir.

Bayrak Formasyonu Nedir?

Bayrak formasyonu ya da diğer adıyla flag formasyonu, kısa vadeli görünümde ortaya çıkan ve trendin devamına işaret eden bir grafik oluşumudur. Bu formasyon kesinlikle geri dönüş formasyonu olarak değerlendirilmez. Bayrak formasyonu ve flama formasyonu birbirine çok benzemesine rağmen aralarında farklar bulunmaktadır.

Trendin devam edeceğini gösteren formasyonlardan biri olan bayrak formasyonu, genelde yükselen bir trendin ortasında veya sonunda görülür. Yatay fiyat hareketi olarak tanımlanan konsolidasyon döneminden sonra trendin ana yönüne devam edeceğinin sinyallerini verir.

Yükselen trendde görülen ve bayrak direğine benzeyen yapısı nedeniyle bu adı almıştır. Trendin devamının yanı sıra hacim düşüşü görülür. Bayrak formasyonu sırasında işlem hacmi düşüş eğilimi içinde olur. Bu durum fiyatların konsolidasyon dönemi boyunca daha az ilgi gördüğüne işaret etmektedir.

Flama Formasyonu Nedir?

Flama formasyonu ya da diğer ifadeyle pennant formasyonu, finans piyasalarında bayrak formasyonu ile sık karıştırılan bir grafik çeşididir. Düşen bir trendin ortasında veya sonunda görülür. Bu formasyon genelde yatay bir fiyat hareketi döneminden sonra trendin ana yönünde devam eden fiyat hareketlerine işaret etmektedir. Düşen trendde ortaya çıksa da boğa flama formasyonu, güçlü yükseliş trendini gösteren bir grafiktir. Bu nedenle grafiğin doğru analiz edilmesi ve yorumlanması son derece önemlidir.

Flama genel olarak bayrak diğeri, konsolidasyon dönemi ve sonrasında bir kopuşun ardından yükseliş trendinin devam etmesi şeklinde ortaya çıkar. Bir flama şeklini andıran görüntüsü nedeniyle bu adı almıştır. Flama şekline benzeyen dikine bir çizgi şeklinde veya birkaç gün içinde sıkı bir şekilde bantlanmış fiyat hareketi ile başlamaktadır. Üst ve alt sınırları, paralel çizgiler şeklinde belirlenebilir.

Bayrak Formasyonu Nasıl Yorumlanır?

Düşen bayrak formasyonu ve yükselen bayrak formasyonu gibi farklar dikkate alınarak yatırımcıların teknik analiz yapmaları mümkündür. Teknik analizlerde yükselen bir trendin ortasında veya sonunda görülen bir trend devam formasyonu olarak değerlendirilmektedir. Çoğu zaman kısa vadeli grafiklerde karşımıza çıkmaktadır.

Bayrak formasyonunun doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Bayrak formasyonunun yorumlanması için şu tür temel adımlar dikkate alınır:

  • İlk olarak yükselen trendde meydan gelen bayrak direği formasyonunun belirlenmesi gerekiyor. Keskin ve yönlü bir fiyat hareketidir. Çoğu zaman dikine bir çizgi şeklide ya da birkaç gün içinde sıkı bir şekilde bantlaşmış fiyat hareketi olarak gözlemlenebilir.
  • Bayrak diğerinin ardından fiyatların bir süre yatay hareket edeceği ve belirli aralıklarda dalgalanacağı düşünülür.
  • Formasyon kapsamında bayrak direğinin yüksekliği, trendin devam etmesi durumunda fiyatların ne kadar yükseleceğini göstermektedir.
  • Genelde bayrak formasyonunda hacim düşüş eğilimi içindedir.
  • Formasyonun tamamlandığı ve fiyatların trendin ana yönüne harekete başladığı nokta ise kırılma noktasıdır.

Bayrağın üst çizgisi yukarı doğru kırılırsa formasyon tamamlanır. Piyasa koşullarına ve diğer etkenlere göre bayrak formasyonu yükselen ya da düşen şekilde görülebilir. Bayrak ve flama formasyonu bu nedenle kapsamlı şekilde değerlendirilmelidir.

Bayrak Formasyonu Sonrasında Neler Olur?

Bayrak formasyonu sonrası fiyatın bayrak direği ile aynı yükseklikte devam etmesi beklenir. Bayrak formasyonunda kırılımın ardından güçlü bir hacim görülür. Hacim yok ise formasyon geçerli değildir. Eğer yükselen bir trendin ortasında oluşmuşsa formasyon tamamlandıktan sonra fiyatlar yine yukarı yönde hareket edecektir. Düşen bir trendin ortasında oluştuysa bu durumda fiyatlar düşüş yönünde hareket etmeye başlar.

Bayrak formasyonunun oluştuğu trende göre bir yol belirlenmektedir. Trend yönünde fiyatların devam edeceği düşünülmektedir. Bayrak formasyonunun tamamlandığı noktada ise genelde bir kırılma olur. Alım satım sinyali, fiyatların formasyonun üst direncini yukarı yönde kırması durumunda oluşur ve alım yapmak için fırsat yaratabilir. Ancak trendin yönünün doğru belirlenmesi ve diğer detaylar dikkate alınmalıdır.

Flama Formasyonu Nasıl Yorumlanır?

Yükselen flama formasyonu ile düşen flama formasyonunu doğru analiz etmek önemlidir. Her iki durumda da farklı sonuçlar elde edilebilir. Teknik analizlerde flama formasyonunun anlamı genelde varlığın aynı yönde hareket etmeye devam edeceğidir. Kısa bir konsolidasyon süreci yaşanabileceği ve ardından aşağı ya da yukarı yönlü hareketine devam etmesinin mümkün olduğu düşünülür.

Genelde düşen bir trendin ortasında veya sonunda görülen bir trend devam formasyonudur. İlk olarak yine flama görünümünün oluştuğunun tespit edilmesi gerekiyor. Bu formasyon belirlendikten sonra hacim analizi ve kırılma noktaları farklı teknikler ile analiz edilerek sonuç elde etmek mümkündür.

Flama Formasyonu Nasıl Bozulur?

Düşen flama formasyonu veya yükselen flama formasyonu tespit edildikten sonra piyasaların iyi izlenmesi ve doğru teknik analiz araçlarının kullanılması gerekecektir. Boğa flamaları genelde yükseliş trendinin ardından oluşur. Düşüş trendi ardından düşüş flamaları görülecektir. Fiyatlar, üçgenden önceki trend doğrultusunda kırıldığında desen tamamlanmış olur. Bu noktada ise hareketin aynı yönde devam edeceği düşünülmektedir.

Flama formasyonunun bozulması için genelde iki önemli senaryo üzerinde durulmaktadır. Bunlardan ilki flama formasyonunun yukarı yönde bozulmasıdır. Flama formasyonunun direnç noktası yukarı yönde kırıldığında yukarı yönde bozulmuş olur. Diğer bir senaryo ise flama formasyonunun aşağı yönde kırılmasıdır. Bu görünümde ise destek noktasının kırıldığı ve aşağı yönde bozulma gerçekleştiği düşünülür.

Flama Formasyonu Sonrasında Neler Olur?

Flama formasyonu sonrası trendin devam edeceği düşünülür. Bunun için bazı işaretler vermektedir. Flama formasyonunun dar bir aralıkta işlem görmesi, trendin yönüne uygun olması ve trendin başlamasından sonra kısa bir süre sonunda oluşması gibi işaretler belirecektir.

Flama formasyonunun trendin yön değiştirmesini gösteren bazı işaretleri bulunur. Bu işaretlere göre teknik analizlerin de gerçekleştirilmesi gerekecektir. Flama formasyonu sonrasında farklı senaryolar piyasa durumuna göre ortaya çıkabilir.

Bayrak ve Flama Formasyonu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bayrak ve flama formasyonu arasındaki farklar her iki formasyonunun da farklı senaryolar oluşturması ve farklı formasyonlarda görülmesinden kaynaklanmaktadır. Birbirlerine çok benzeyen bu iki formasyonun her ikisi de trend devam formasyonları arasında gösterilmektedir.

Bayrak ve flama formasyonları arasındaki temel farklardan bazıları ise kısaca şunlardır:

  • Yönleri ve eğilimleri,
  • Oluşan şekil farkları,
  • Yönün bozulması,
  • Formasyon boyutu,
  • Trendin devamı ve kanalın şekli vb.

Bayrak ve flama formasyonu piyasalarda sık tercih izlenen teknik analizler arasında yer almaktadır. Her iki formasyonda da farklı sonuçlar görülebilir.

ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü