Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı
2023/formasyonlar/scalping-nedir.png

Scalping Nedir? Scalping Amacı Nedir?

Scalp işlem ya da scalping, finansal piyasalarda alış ve satış spreadinin ortaya çıkardığı küçük fiyat boşluklarının meşru bir arbitraj yöntemi ya da hileli bir piyasa manipülasyonu olarak tanımlanabilir. Daha basit bir ifadeyle, kısa vadeli alım satım işlemleri yapma stratejisi olarak değerlendirilebilir. Scalping işlemi yapan yatırımcılar, küçük fiyat hareketlerinden kâr elde etmeyi hedefler. Genelde işlemler birkaç saniye, dakika ya da en fazla birkaç saat içinde kapatılır.

İşlem hacmi büyük ve küçük olsa bile kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından yararlanmak için hızlı ve sık işlem yapılmasıdır. Küçük fiyat farklarından sürekli kazanç elde etmeyi amaçlayan bir işlem stratejisi olarak da tanımlanabilir. Scalping amacı küçük fiyat farklarından yararlanarak kazanç sağlamaktır.

Scalping Nasıl Çalışır?

Scalping trade ya da sadece scalping, yatırımcının stratejilerine uygun bir kâr elde etme tekniğidir. Bu yöntem çoğu zaman 15 dakikayı geçmeyen grafikler kullanılarak yapılmaktadır. Yatırımcılar, piyasa takibi sonunda fiyatı düşen varlıkları satın alır ve yükselişe geçtiği anda satış gerçekleştirirler. Küçük fiyat farklarından kazanç elde edilmesini sağlayan bir yatırım stratejisi olarak tanımlanmaktadır.

Scalping stratejisi, finansal piyasalarda küçük fiyat hareketlerinden kâr elde etmek ve kısa vadeli alım satım işlemleri yapılması ile çalışmaktadır. Fiyat hareketlerinin izlenmesi, kısa süreli teknik analiz araçlarının kullanımı, hızlı işlem yapma gibi temel aşamaları bulunmaktadır. Teknik analiz araçları veya başka scalping teknikleri kullanılarak oldukça kısa bir zaman aralığında çok sık alım ve satım yapılmasıyla bu işlemler gerçekleştirilir.

Scalping Amacı Nedir?

Scalping indikatörleri kullanılarak piyasalarda çok kısa aralıklarla işlem yapılması ve bunun sonucunda kâr elde edilmesi scalping tekniğinin temel amacı olarak tanımlanabilir. Bir finansal varlığın fiyatının küçük bir hareketinden kâr elde etmek için yapılan bir tür teknik analiz yöntemi olan scalping, küçük fiyat farklarının ardından birkaç saniye veya dakika içinde al – sat ile kazanç elde edilmesini sağlar.

Yatırımcılar genelde bir pozisyonu birkaç saniye ve dakika içinde açıp kapatırlar. Diğer pek çok yatırım stratejisine göre çok daha yüksek risk faktörlerine sahiptir. Kısa vadeli alım satım işlemleri yaparak küçük fiyat hareketlerinden kâr elde etmeyi hedefleyen ve günümüzde yaygın olarak kullanılan bir strateji olarak tanımlanır.

Scalping Teknikleri Nelerdir?

Scalping teknikleri sayesinde yatırımcılar sadece birkaç saniye veya dakikada bile hedefledikleri kazançları elde edebiliyor. Riskleri yüksek olsa da kısa vadede uygulanabilecek en iyi yatırım stratejileri arasında sayılabilir. Piyasalarda scalping teknikleri çeşitli yöntemleri barındırmaktadır.

Piyasa koşulları ve risk faktörleri dikkate alınarak uygulanabilecek ve piyasalara göre değişebilecek başlıca scalping teknikleri ise kısaca şunlardır:

  • Stop – loss ve Take – profit: İşlem yapacak yatırımcılar stop – loss ve take – profit seviyelerini belirleyerek riskleri kontrol altında tutabilir ve hedeflenen kâr korunabilir.
  • Scalping Grafikleri: 1 – 15 dakikalık kısa vadeli grafiklere göre işlem açılır.
  • Teknik Analiz Araçları: Hareketli ortalamalar, RSI, MACD, Stokastik osilatör, Bollinger Bantları gibi araçlar sık tercih edilmektedir.
  • Piyasa Verileri ve Ticaret Haberleri: Piyasa gelişmeleri ve haberleri yakından izlenmeli ve anlık işlemler takip edilmelidir.

Scalping Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kripto scalping stratejileri başta olmak üzere scalping yaparken tüm piyasalarda bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Scalping yaparken yatırımcıların başarı şanslarını artırmak için birçok önemli detayı göz önünde bulundurması gerekiyor. Scalping işlemleri yüksek risk nedeniyle tavsiye edilmez.

Scalping yaparken dikkat edilmesi gereken başlıca önemli noktalar ise şunlardır:

  • Volatilite, diğer bir ifadeyle piyasa oynaklığı yakından takip edilmelidir.
  • Hızlı giriş ve çıkışlar yapılacağı için likidite iyi gözlemlenmelidir. İşlem yapılacak varlığın likit olması önemlidir.
  • Düşük likiditeye sahip varlıklarda anlık fiyat değişimleri ve spreadler artabilir.
  • İşlem maliyetlerini önceden detaylıca öğrenin.
  • Risk yönetimi, piyasa analizi ve piyasa gelişmeleri yakından takip edilmelidir.

Scalping işlemlerinden istenen düzeyde kârlılık elde etmek için birçok değişken göz önünde bulundurulmalıdır. Scalping amacı kısa vadede oluşan fiyat hareketliliklerinden kâr elde etmeyi hedeflediği için risk faktörleri de yüksek olabilir.

Scalping Avantajları Nelerdir?

Scalping avantajları sayesinde finansal piyasalarda risk faktörü yüksek olmasına rağmen sıklıkla tercih edilmektedir. Oldukça kısa vadede alım satım işlemleri ile küçük fiyat farklarından oluşacak yüksek kârlar birçok yatırımcı için cazip gelmektedir.

Scalping işlemlerinin sunduğu başlıca avantajlar ise şöyle özetlenebilir:

  • Kısa vadede hızlı kâr olanağı sunması.
  • İşlem maliyetlerinin azaltılması.
  • Hızlı ve aktif piyasa katılımının sağlanması.
  • Anlık işlem avantajları vb.

Uzun vadede ortaya çıkabilecek piyasa dalgalanmaları ve risklerine karşı da kısa vadeli işlem yapılması sayesinde yatırımcılar korunabilmektedir. En kısa sürede en iyi kâr oranlarının elde edilmesi de avantaj olarak görülmektedir.

Scalping Dezavantajları Nelerdir?

Scalping dezavantajları yatırımcıların mutlaka dikkate alması gereken konulardan biridir. Her yatırım stratejisi ve her piyasada olduğu gibi scalping işlemlerinde risk faktörleri yüksektir. Bu nedenle uzmanlar tüm birikimlerin tek bir piyasada ve varlıkta kullanılmamasını önerirler. Riski dağıtmak ve olası kayıpları göz önünde tutarak işlem yapılması gerekmektedir.

Diğer birçok yatırım stratejisine göre riskleri yüksek olabilen scalping işlemlerinin başlıca dezavantajları ise şunlardır:

  • Sık ve hızlı işlem yapmak işlem maliyetlerini artırabilir.
  • Anlık piyasa hareketleri nedeniyle stres ve kaygı çok daha yüksektir.
  • Kısa vadeye dayandığı için yüksek risk faktörü bulunur.
  • Spread genişlemesi ve emir doluluk hızı gibi dezavantajlara sahiptir.

Scalping işlemleri öncesinde yatırımcıların mutlaka avantaj ve dezavantajları inceleyerek doğru bir yatırım stratejisi belirlemeleri gerekecektir.

En İyi Scalping Teknikleri Nelerdir?

En iyi scalping teknikleri ile piyasalarda daha iyi bir getiri potansiyeli yakalanabilir. Bu süreçte mutlaka risk toleransına bağlı olarak pozisyon alınması şarttır. Scalping stratejilerini denerken profesyonel analiz araçları ve yöntemler kullanılması şarttır. Yeterli piyasa bilgisi ve birikimi olmayanların bu işlemleri yapmaları önerilmez.

Başlıca scalping teknikleri arasında kısaca şunlar sayılabilir:

  • Moving Averages,
  • Stokastik Osilatör,
  • RSI,
  • Bollinger Bantları
  • Pivot Noktalar ve Teknik Formasyonlar vb.

Haber takibi ve hızlı işlem platformları da scalping stratejilerinizin çok daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Öte yandan işlem yapılacak piyasaların doğru seçilmesi ve anlık gelişmelerin takibi de önemli bir konudur. En iyi scalping tekniklerini belirlemede kısa vadeli grafikler ve teknik analiz araçlarından faydalanmanız gerekecektir.

Scalping İşlem Stratejisi Nasıl Uygulanır?

En iyi scalping indikatörleri kullanılarak scalping stratejisi belirlenebilir. Scalping işlemi yaparak kısa vadede küçük fiyat farklarından gelir elde etmek isteyenlerin ilk olarak piyasa seçimini doğru yaparak strateji belirlemesi gerekiyor. Scalping yapacağınız piyasayı seçtikten sonra yöntem belirlenebilir. Forex, borsa, emtialar ve kripto para piyasaları en yaygın işlem piyasalarıdır.

Sonraki aşamada ise teknik analiz araçlarının seçimi ve kullanımı devreye girer. Bir piyasa ve varlık belirledikten sonra, RSI, Bollinger Bantları, Stokastik osilatör gibi araçlardan yardım alınmalıdır. Kısa vadeli grafikler incelenerek, destek ve direnç noktalarının belirlenmesi ile işlem yapılabilir.

Finansal piyasalarda scalping amacı kısa vadede kazanç elde etmek olduğu için riskler de dikkate alınmalıdır. Stop – loss ve take – profit seviyeleri de bu kapsamda belirlenmelidir.

ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü