Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı
2023/varliga-dayali-menkul-kiymet-nedir.jpeg

Varlığa Dayalı Menkul Kıymet Nedir?

Varlığa dayalı menkul kıymet tanımı, finans kurumlarının alacakları karşılığında çıkarmış olduğu bir değere işaret eder. Piyasada ve ekonomi kanallarında genellikle VDMK kısaltmasıyla gündeme gelir. Bir ekonomik terim olarak varlığa dayalı menkul kıymet, yeni bir finansman tekniği olarak kullanılabilir.

Şirketler, bilançolarındaki teminata konu alacakları veya senetleri ikincil piyasada pazarlanabilir hale getirilebilir. Şirketlerin sahip olduğu alacakları pazara sunması menkul kıymet yoluyla gerçekleşir. Varlığa dayalı menkul kıymetler de özellikle yurt dışındaki şirketlerin yeni finansman yaratmak için sık sık başvurduğu yöntemlerdendir.

Banka kredisine bir alternatif olan varlığa dayalı menkul kıymet, reel sektörün elindeki varlıklar üzerinden fiyatlanır.

Varlığa Dayalı Finansman Nedir?

Varlığa dayalı finansman türü, ihraç edilen varlığa dayalı menkul kıymetler karşılığında toplanan paralardır. Bu paralarla oluşturulan fon, sadece Türkiye’de kullanıma açıktır. Alacaklar üzerine varlığa dayalı menkul kıymet oluşturup fon elde edildiğinde bunun yurt dışındaki faaliyetlerde kullanımı yasaktır.

Varlığa dayalı finansman oluşturan finansal kurumlar, buradan yapacakları her türlü ödeme veya harcama için banka nezdinde işlem yapar. Varlık finansmanı fonu, kendisine ait bir tüzel kişiliğe sahip olmadığı için yatırım fonları gibi süreli veya süresiz olabilir. Fon yönetiminde temel prensip doğrudan aktarım yöntemidir.

Fon yönetiminde portföyde yer alan varlıklardan elde edilen nakit, gerekli kesintilerin ardından varlığa dayalı menkul kıymet sahiplerine aktarılır. Varlık Finansmanı Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Tebliğ kapsamında tüm işlemler belirli kurallara göre gerçekleştirilir. Aksi halde tebliğe uymayan işlemler bahsedilen bu terimler kapsamına alınmaz ve benzer ifadelerle tanımlanamaz.

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetlere Konu Edilebilecek Varlıklar Nelerdir?

Varlığa dayalı menkul kıymet varlıkları, finansal kurumun faaliyet alanına göre farklılık gösterebilir. Türkiye’de bankalar henüz almadıkları alacaklarına likidite sağlamak için varlığa dayalı menkul kıymetlere konu edilebilen varlıkları kullanabilir.

Bunlar arasında finansal kiralama alacakları ve mal ve hizmet üretiminden gelen faturalı satışlara bağlı alacaklardır. Ayrıca ticari alacaklar da varlığa dayalı menkul kıymetlere konu edilebilecek varlıklar arasında yer alır.

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler İçin Neler Dayanak Oluşturur?

Varlığa dayalı menkul kıymet dayanakları, uygulamada 6 ana başlık altında oluşturulur.

Türkiye’de varlığa dayalı menkul kıymet alacak türleri şu şekilde sıralanır:

  • Finansal kiralama bedelleri
  • İhraç işlemine dayanan tüm alacaklar
  • Gayrimenkul satış işlemlerinden gelen alacaklar

Bu alacaklar varlığa dayalı menkul kıymet için dayanak oluşturabilir. Her finansal kurumun alacakları farklı olduğu için bunlar arasında varlığa dayalı menkul kıymet oluştururken istediğini tercih edebilir. Varlığa dayalı menkul kıymet kapsamına alınan bu alacak türleri ile bankalar kredileri yerine ciro edilebilen finansal araçlar geliştirmiş olur.

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler Nelerdir?

VDMK türleri yani varlığa dayalı menkul kıymet çeşitleri finansal kurumların alacakları karşılığında çıkardıkları araçlara göre farklılık gösterebilir. Bu yöntem sayesinde şirketler, henüz teslim edilmemiş alacaklarına likidite sağlama fırsatı elde edebilir.

Ekonomide varlığa dayalı menkul kıymet çeşitleri arasında şunlar yer alır:

  • Finansal kiralama sözleşmeleri sebebiyle doğan alacaklar
  • Mal ve hizmet üreten şirketlerin müşterilerine yaptıkları faturalı satışlardan gelen senede veya teminata bağlı ticari alacaklar

Özetle varlığa dayalı menkul kıymetler, kaynak kuruluşun bilançosundaki alacak durumuna göre farklılık gösterebilir. Bir finansal kurum bu alacaklarını finansal yönden değerlendirmek için sermaye piyasası araçlarına göre nitelik kazanabilir. Türkiye’de varlığa dayalı menkul kıymet ihraç eden finansal kuruluşların başında bankalar gelir. Yerli veya yabancı sermaye olması fark etmeksizin tüm bankalar varlığa dayalı menkul kıymet ihraç edebilir.

Türkiye’de Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhraç Edebilecek Kuruluşlar

Türkiye’de varlığa dayalı menkul kıymet çıkarabilecek kuruluşlar genellikle bankalardan ve finansman şirketlerinden oluşur.

Türkiye’de varlığa dayalı menkul kıymet ihraç eden kurum ve kuruluşlar şunlardır:

  • Yerli veya yabancı tüm bankalar
  • Finansal kiralama şirketleri
  • Genel ortaklar
  • Gayrimenkul yatırım ortaklıkları
  • Finansman şirketleri

Bu kuruluşlar varlığa dayalı menkul kıymet ihracı yaparken iki farklı yöntem kullanabilirler. Bunların ilki kendi ticari işlemlerinden kaynaklı alacaklar karşılığında doğrudan varlığa dayalı menkul kıymet ihracıdır. Bir diğeri ise devralınmış alacaklar üzerinden dolaylı şekilde varlığa dayalı menkul kıymet ihraç etmektir.

Kurallara göre bankalar bu iki yöntemin her ikisini de varlığa dayalı menkul kıymet ihracında kullanabilir. Ancak ülkemizde faaliyet gösteren finansal kiralama şirketleri ise sadece kendi alacakları karşılığında varlığa dayalı menkul kıymet çıkarma hakkına sahiptir. Bu konudaki gerekli kontroller Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından gerçekleştirilir.

Yatırım Hesabı Açın
Yatırım Hesabı Başvurusu

Alnus Yatırım ayrıcalıklarından yararlanın. Size özel yatırım hesabı ile tanışın!

Yatırımcıya özel platform, ürün çeşitliliği, kişiye özel analiz desteği, hızlı para yatırma / çekme ve daha fazlası için hemen hesap açın!

ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü