Görüntülü Hesap Canlı Destek Whatsapp Ücretsiz Kayıt Banka Hesapları Komisyon Tarifesi
Yardım
Twitter
Anlık twitter akışı
2023/portfoy.jpeg

Portföy Yönetimi Nedir?

Portföy yönetimi günümüzde gerçek ve tüzel kişilerin yatırım yapmaları ve kazanç sağlamları amacıyla elinde tuttukları ve istedikleri gibi tasarrufta bulundukları para, altın, hisse senedi gibi yatırım araçlarının tümünün yönetimini kapsamaktadır. Portföy yönetimini anlamak için temelde portföyün ne olduğunu anlamak gerekecektir.

Portföy kısaca; banka, aracı kuruluşlar ya da kişinin elinde bulunan, üzerinde her türlü işlem uygulanabilen pay belgiti gibi taşınır değerlerin toplamı olarak tanımlamıştır. Öte yandan daha genel anlamda ise herhangi bir konudaki çalışmaların ya da belgelerin bir araya getirildiği dosya olarak da tanımlanabilir. Portföy yönetiminde ise tüm bu unsurlar üzerinde en iyi tasarrufu gerçekleştirmek temel hedef olacaktır.

Portföy Yöneticiliği Nedir?

Portföy yöneticiliği ya da portföy yönetimi, kişilerin portföylerinin maddi bir kazanç sağlamak amacıyla vekil sıfatıyla yönetilmesi işinin gerçekleştirilmesini ifade eder. Söz konusu işlemler aracı kuruluşlar ile müşteri arasında imzalanan portföy yönetimi sözleşmesi çerçevesinde yasal olarak gerçekleştirilmektedir. Uzman kişiler tarafından yürütülmesi gereken bu hizmetler kapsamında SPK bildirisi düzenlenerek faaliyet gösterilir.

Gerçek ya da tüzel kişilerin yatırım yapmak ve kazanç elde etmek için elinde bulundurdukları nakit paradan dövize, altından hisse senedi ve bonoya kadar tüm yatırım araçları üzerinden bir strateji belirlenir. Yatırım portföyü ile yatırımcıların getiri ve risk beklentileri kapsamında hazırlanan stratejiler süreç içinde en iyi şekilde uygulanmaktadır.

Geleneksel Portföy Yönetimi

Geleneksel portföy teorisi kapsamında birçok önemli detay yer almaktadır. Bu portföy yönetiminde farklı sektörlere göre menkul kıymet seçimi ve aşırı çeşitlendirme yapılmaktadır. Portföy yönetiminde geleneksel yaklaşıma göre portföye alınacak menkul kıymetler arasındaki ilişkilerin dikkate alınması ve menkul kıymet seçiminde sayısal yöntemlere fazla yer verilmemesi gibi detaylar dikkat çeker.

Portföy yönetiminde en iyi stratejileri kullanarak kârlılığın hedeflenmesi gerekecektir. Zaman için portföy yönetimi konusunda ortaya çıkan farklı yaklaşımlar etkili bir strateji belirlenmesini de kolaylaştırmıştır. Günümüzde modern portföy yönetiminde de birçok yöntem uygulanmaktadır. Yatırımcı için en doğru yönetim seçenekleri belirlenerek buna göre işlem yapılması gerekecektir.

Modern Portföy Yönetimi

Modern portföy teorisi ya da kısa adıyla MPT, yatırımcıların belirli risk seviyeleri için beklenen getiriyi en üst seviyelere çıkarmayı hedeflemektedir. Beklenen getirinin en üst düzeye çıkarılması için bir varlık portföyü oluşturulmasına izin veren yatırım teorisini ifade etmek için modern portföy yönetimi kavramı kullanılmaktadır.

Harry Max Markowitz tarafından modern portföy teorisinin temelleri ilk defa 1952 ila 1959 yılları arasında atılmıştır. Söz konusu dönemde geliştirilen optimum portföy kuramı ile modern portföy yönetiminin temelleri ortaya çıkmıştır. Finans dünyasında günümüzde modern portföy yönetimi yaklaşımı ile birçok alanda başarılı sonuçlar alınması sağlanmaktadır.

Portföy Yönetimi Nasıl Yapılır?

En çok kazandıran portföy yönetim şirketleri en doğru yaklaşımla portföyünüzü korumanızda ve getirinizi artırmanızda size en iyi stratejileri sunacaktır. Portföy yönetimi uzmanlık ve deneyim gerektirdiği için bu işin uzmanlarına danışılması gerekmektedir. SPK bildirisi ile düzenlenen portföy yönetim faaliyetlerinde güvenilir kuruluşları tercih etmek önemlidir. Yatırımcının kazanç beklentilerine göre vadesi ve risk faktörleri de baz alınarak portföy yönetimi yapılmalıdır.

Performanslar anlık olarak takip edilerek değişen sermaye piyasalarına göre portföy güncellemeleri de yapılmalıdır. Günümüzde portföy yönetiminde uzmanlaşan kişiler kurumsal çatı altında resmi olarak bu tür faaliyet vermektedir. Gerçek ya da tüzel kişilerin portföylerinde yer alan unsurlara göre en yüksek kârlılıkla strateji belirlenmesi açısından doğru portföy yönetim metotlarının tercih edilmesi gerekecektir.

Portföy Performansı Nasıl Ölçülür?

Portföy performansı ölçüm yöntemleri kullanılarak en doğru sonuçların alınması mümkündür. Bu kapsamda Sharpe oranı portföy performansının ölçülmesinde kullanılan çeşitli tek parametreli risk ölçütlerinden en çok bilinenlerinden biridir. Buna ek olarak farklı türde yaklaşımlar sağlayan ölçüm yöntemleri de bulunmaktadır.

Portföy performansı ölçüm yöntemlerinden bazıları kısaca şunlardır:

  • Jensen Ölçütü
  • Değerleme Oranız
  • Sortino Oranı
  • Fama Ölçütü vb.

Yaygın olarak tercih edilen sharpe oranı, portföy performansı ölçümünde kullanılan tek parametreli risk ve getiri ölçülerinden biri olarak değerlendirilmektedir. William F. Sharpe tarafından geliştirilen bu yöntem, ortalama varyans modeli çatısı altında portföy performansını değerlendiren bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu yöntemlere göre performans ölçümü yapılarak en doğru sonuçların alınması hedeflenmektedir.

Portföy Yönetim Stratejileri Nelerdir?

Portföy yönetim stratejileri günümüzde tercih edilecek yaklaşımlara göre farklılık göstermektedir. Portföy analizlerinin ardından en doğru stratejinin ne olduğuna yatırımcıların beklentilerine göre de cevap aranmaktadır.

Portföy yönetim stratejilerinden bazıları ise kısaca şunlardır:

  • Satın al ve elde tut stratejisi.
  • Analiz yöntemi bazlı stratejiler.
  • Sabit oran stratejisi.
  • Değişken oran stratejisi.
  • Sabit değer stratejisi.
  • Maliyetli ortalama stratejisi.
  • 8 farklı hisse portföyü yönetimi stratejisi vb.

Portföy yönetimi kapsamında hangi stratejinin belirleneceğine doğru karar vermek önemlidir. Hisse senedi ve tahvil gibi unsurlar için portföy yönetiminde farklı stratejiler belirlenirken, döviz, altın ve diğer araçlara göre de farklı portföy stratejilerinin belirlenmesi mümkündür.

2023/portfoy-nedir.jpeg
ÜCRETSİZ BAŞVURU
Daha önce kayıt oldunuz mu? Giriş Yapın


PLATFORM TALEP FORMU


KREDİ BAŞVURU
Kredi başvurunuzun sonuçlanması için müşteri temsilcilerimiz sizinle aşağıda bırakacağınız bilgiler üzerinden iletişime geçecektir.


Alnus International
DEMO TALEBİ
Başvurunuzun sonuçlanması için aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.


Finansal Terimler Sözlüğü